Beslutet klubbat: Flera föreningar krävs på stora belopp

Uppdaterad
Publicerad

Flera idrotts- och kulturföreningar i Karlskrona tvingas betala tillbaka stora delar av det integrationsbidrag som fördelades förra året. Totalt handlar det om fem föreningar och 686 095 kronor. Beslutet klubbades under måndagen.

Som SVT kunde berätta redan i fredags kommer nu alltså flera idrotts- och kulturföreningar i Karlskrona att tvingas betala tillbaka de pengar som fördelades ut i skilda projekt i syfte att motverka segregation genom olika insatser i föreningslivet.

Det formella beslutet togs i kultur- och fritidsnämnden under måndagseftermiddagen.

Granskningen av Panncentralen

– Det är inget roligt beslut att ta, säger Elina Gustafsson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Men det är oerhört viktigt att de pengar man får ta del av används och redovisas på ett korrekt sätt.

Bakgrunden är en utökad granskning av de segregationsmedel på totalt en miljon kronor som betalades ut under förra året. Granskningen av underlag såsom kvitton och löneutbetalningar har genomförts av nämndens presidium.

Använde bidragen fel

Utredningen visar att flera projekt som föreningarna fått bidrag till inte har kunnat genomföras med tanke på coronapandemin. Flera föreningar saknar också korrekta underlag för sina utgifter.

Beslutet blir särskilt kännbart för redan hårt ekonomiskt pressade föreningar som handbollsklubben IFK Karlskrona och Folkets Husföreningen Panncentralen i Kungsmarken.

IFK Karlskrona tvingas återbetala drygt 200 000 kronor. För Panncentralen handlar det om 260 000 kronor.

Karlskrona SOK blir återbetalningsskyldiga på 161 587, Barn i centrum på 30 000 kronor (hela beloppet) och Internationella Karlskrona på 25 000 kronor (hela beloppet).

Föreningarna har fram till den 12 mars att lämna in kompletterande redovisning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet