Foto: Erik Alfredsson

Beslut om byggnad 13 överklagas

Uppdaterad
Publicerad

Varje vecka hör någon av landstingets personal i fuktskadade byggnad 13 av sig till facket för att de anser sig bli sjuka av att arbeta där. Skyddsombuden överklagar därför nu Arbetsmiljöverkets friande dom till förvaltningsrätten.

I byggnad 13 på Blekingesjukhuset i Karlskrona arbetar cirka 200 personer.

Redan i april presenterade landstingsdirektören en rad åtgärder som skulle genomföras i den fuktskadade byggnaden.

Men sedan anlitades en extern konsult som gjorde en mildare bedömning av hälsoriskerna. Skyddsombuden på Vision och Kommunal anmälde detta till Arbetsmiljöverket som i slutet av augusti avslog begäran om Byggnad 13.

Arbetsmiljöverket menar att arbetsgivaren har fullgjort sina skyldigheter att upprätta handlingsplaner och göra riskanalyser som skyddsombuden hade begärt.

I uppgifter till BLT berättar nu skyddsombuden att allt fler av personalen blir sjuka av att vistas i byggnaden. Skyddsombuden överklagar därför nu Arbetsmiljöverkets friande dom till förvaltningsrätten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.