Foto: SVT/TT

Ryggmärgsoperation försenades – vården anmäls

Publicerad

När det upptäcktes att en kvinna i 75-årsåldern som behandlades för cancer även hade fått en påverkan på ryggmärgen skulle vården ha agerat direkt, men i stället drog handläggningen ut på tiden. Nu anmäler landstinget sig själva enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg.

När vården upptäckte att kvinnans ryggmärg var påverkad av hennes cancersjukdom skulle vården ha agerat snabbt för att kunna operera, eftersom att ryggmärgen är känslig för tryck och kan påverka rörligheten.

Enligt lex Maria-anmälan som landstinget gjort till Inspektionen för vård och omsorg skriver vården att trots att det var akut, tog det över ett dygn innan ett beslut om behandling kunde tas. Då var det för sent att operera.

– Det här var ett akut läge och då går det inte låta det gå ett dygn, säger Peter Janson, chefläkare på Blekingesjukhuset.

Om en snabbare handläggning hade ändrat något för patienten kan chefläkare Peter Janson inte svara på.

Händelsen ska nu utredas av Inspektionen för vård och omsorg eftersom det anses handla om en allvarlig vårdskada.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.