Beslutet togs under kommunfullmäktige på måndagskvällen. Foto: SVT

Beslutet: Bokskogen Vitahall ska ge plats åt bostäder

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att de uppmärksammade planerna på att avverka delar av bokskogen Vitahall i Sölvesborg för att ge plats åt ett nytt bostadsområde blir verklighet.

Beslutet att anta detaljplanen för Vitahall klubbades igenom efter en begärd votering under måndagskvällens kommunfullmäktige i Sölvesborg. Och det var bara en röst som skiljde parterna: 25 röster för och 24 emot.

– Förhoppningen är att vi nu kan komma vidare med framtagandet av nya fina bostadsområden, säger Kith Mårtensson, gruppledare för Moderaterna, som stöttade förslaget.

Oppositionsrådet Johanna Beijer (S) röstade emot byggnationen av bostadsområdet.

– Jag är verkligen ledsen över att invånarnas och föreningarnas åsikter inte verkat spelat någon roll för de styrande partierna. Vi i oppositionen har verkligen försökt att få dem att ändra sig men inget har hjälpt, säger hon.

Omstridda planer

Planerna på att hugga ner delar av den stadsnära bokskogen Vitahall har väckt starka känslor och motstånd.

Inför måndagens möte i kommunfullmäktige stod det klart att de styrande partierna Sverigedemokraterna, Moderaterna och Kristdemokraterna stod bakom bygget – vilket motsvarar en majoritet av platserna.

Tekniska problem

I vanliga fall brukar Sölvesborgs kommun direktsända ljudet från sina kommunfullmäktige, men under måndagskvällen satte tekniska problem stopp för sändningen. Det meddelar kommunen på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer