Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nu blir det återigen påstigning via bakdörren på Blekinges bussar, vilket tas emot positivt från fackligt håll. Foto: SVT

Beslutet: Framdörren stängs på Blekinges bussar

Uppdaterad
Publicerad

Bergkvara Buss beslutade under onsdagseftermiddagen att alla framdörrar på Blekingetrafikens bussar ska vara stängda, från och med fredag och januari ut.

– Det blev som vi ville, säger Conny Ilandersson, fackligt ombud på Bergkvara buss.

Det hölls ett möte mellan Blekingetrafikens trafikdirektör Mona Glans och Bergkvara Buss under onsdagseftermiddagen, där det slogs fast att det var upp till bussbolaget att ta beslut.

Några timmar senare togs beslutet: Framdörrarna ska stängas från och med fredagen den 14 januari. Beroende på smittoläget tas sedan ett nytt beslut i månadsskiftet.

”En lättnad”

De främre stolarna närmast busschauffören kommer också att vara fortsatt avspärrade för resenärer. När nu påstigning sker via bakre dörren uppmanar bussbolaget att resenären gärna får ha löst sin biljett innan resan.

Att få stänga framdörren är något som flera busschaufförer velat göra länge, för att undvika att utsättas för smitta. Men Blekingetrafiken har velat fortsätta med öppna dörrar för resenärernas skull, då man har ansett att det kan uppstå trängsel när endast bakre dörren får användas.

– Det kommer nog bli en lättnad för många som varit oroliga, säger Conny Ilandersson, fackligt ombud på Bergkvara buss.

Hör vad både facket och Blekingetrafiken säger i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer