Blekingesjukhuset i Karlskrona. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Besöksförbudet på Blekingesjukhuset förlängs

Uppdaterad
Publicerad

Besöksförbudet på Blekingesjukhuset kommer att vara kvar till den sista februari. Det bekräftar smittskyddsläkare Bengt Wittesjö för SVT Nyheter Blekinge.

Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö sa under förra veckan att han hade velat behålla restriktionerna några veckor till om man bara hade behövt ta hänsyn till Blekinge. Men han sa också att några egna lokala bestämmelser för allmänheten inte är möjligt.

Trots det kommer Blekinge att behålla sitt besöksförbud på Blekingesjukhuset åtminstone månaden ut.

Corona i Blekinge

– Besöksförbudet är väl ett gränsområde då det handlar om våra lokaler. Det finns beslut på att vi förlänger besöksförbudet till den 28 februari, säger Bengt Wittesjö till SVT Nyheter Blekinge.

Fysiska möten ska undvikas

Förutom förlängt besöksförbud har även en särskild krisledning i Region Blekinge beslutat att även fysiska utbildningar och möten inom regionen ska undvikas – även det gäller månaden ut.

Arbetsgivaren ska också ta fram en plan för återgång till arbete på plats, vilken ska verkställas den 1 mars.

– Skälet till det här är ju att vi fortfarande har en stor smittspridning och vi vill begränsa antalet individer inne på sjukhusen, säger Bengt Wittesjö.

Provtagning endast för vårdpersonal

Under tisdagen påminner Region Blekinge också om att provtagningen i fortsättningen endast kommer att vara tillgänglig för vårdpersonal.

Klart sedan tidigare är att Blekinge från imorgon kommer att sluta med den allmänna provtagningen för covid-19. Det innebär att provlådorna som tidigare funnits utanför vårdcentralerna bara ska användas av vårdpersonal som ska lämna in sina testkit för registrering. De som tillhör gruppen som ska provta sig får tillgång till testkit av sin chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet