Foto: Henrik Montgomery/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Bestals på boendet – kommunen ändrar nu rutiner

Publicerad

Anette Gullming bestals på det kommunala gruppboendet där hon bor. Nu har kommunen utrett händelsen och ska i fortsättningen ha bättre rutiner för hur brukares pengar förvaras.

Det var i julhelgen som Anette Gullming i Karlskrona blev av med 3.200 kronor som hon bland annat fått via fondpengar från kyrkan. Pengarna var inlåsta i ett medicinskåp i hennes lägenhet och skulle användas till sommaraktiviteter.

Efter att händelsen polisanmäldes inledde också kommunen en internutredning enligt lex Sarah.

Den utredningen är nu klar och visar på att det finns kvalitetsbrister gällande trygghet och säkerhet på boendet.

Pengarna hade i det här fallet inte heller förvarats enligt den rutin som finns, utan istället låsts in i ett medicinskåp. Orsaken till att pengarna låstes in där, var att Anette Gullming själv tyckte att det kändes säkrare än att ha dem liggandes ute i lägenheten. Enligt förvaltningens rutiner ska dock sådant dokumenteras och godkännas av ansvarig områdeschef.

Anette Gullming hade fått pengar från kyrkans fonder. Nu är de försvunna. Foto: Privat och TT

Bara brukaren ska ha kod

Det aktuella boendet har nu fått förslag till förbättringsområden och åtgärder för att förebygga liknande händelser. Bland annat har man redan nu vidtagit åtgärden att säkerställa att de pengar som brukaren har utöver sin vardagsekonomi går att låsa in i ett skåp som bara hen har kod till.

Dessutom ska man två gånger per år ge ut information till personal om hur rutinerna ser ut för hantering av brukares privata medel.

Polisanmälan som Anette Gullming gjorde efter händelsen har lagts ner i brist på bevis.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer