Polisen misstänker att föremålen på släpet är stöldgods. Foto: Polisen

Bilsläp med stöldgods välte – semestrande par åtalas

Uppdaterad
Publicerad

När den ena hjulet till parets bil låste sig på motorvägen i Blekinge välte bilens släp – och både förararen och passageraren flydde från olycksplatsen. I släpet låg stöldgods för 950 000 kronor.

Det var i mitten av juli i år som paret, en man i 35-årsåldern och en kvinna i 25-årsåldern, var på väg genom Blekinge med bil och ett tillhörande släp lastat med bland annat byggmaskiner, telefoner och datorer. I höjd med Bräkne-Hoby låste sig ett av bilens hjul, fordonet fick sladd och släpet välte. I bilen satt vid tillfället en man och en kvinna som omedelbart valde att lämna olycksplatsen och fly till skogs.

Båda påträffades kort därpå efter en sökinsats med polisens hundar.

De greps misstänkta för stöld, men nekade till brott och menade att de semestrat i Sverige och att de på en ort i Småland blivit ombedda att köra hem släpvagnen till hemlandet mot en kontantersättning på 3 000 kronor.

– Anledning till att få stack från bilen var att vi aldrig skulle ha råd att betala försäkringskostnaderna efter olyckan, uppger den nu åtalade mannen i förhör.

Också kvinnan nekar och säger att paret tackade ja till erbjudandet eftersom de var i behov av pengar efter semesterdagarna i Sverige.

Båda åtalas nu för grovt häleri,

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer