Foto: TT/SVT

Efter SVT:s granskning – Björklund slår larm till minister

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning av fusk med rut-avdrag reagerar riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) och tar med sig frågan till Arbetsmarknadsministern.
– Det är återigen de med lägst löner och störst behov som utnyttjas, säger Heléne Björklund till SVT.

SVT Nyheter Blekinge har i flera artiklar kunnat visa på hur en företagare i Blekinge lurat sina anställda på rut-pengar, inte följt arbetsrättsliga lagar och lurat staten på skattepengar genom förfalskade fakturor för rut-avdrag. Nu kommer Heléne Björklund, riksdagsledamot från Sölvesborg, efter att ha tagit del av granskningen, ta upp saken med ansvarig minister.

– Jag kommer personligen att framföra det som framkommit i SVTs granskning till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och fråga hur hon och regeringen tänker agera mot den här typen av fusk och utnyttjande av människor och välfärdssystemet, säger Heléne Björklund.

”Drabbar seriösa aktörer”

Hon menar att företag som utför hushållsnära tjänster borde vara angelägna om sitt rykte eftersom att det pågår en politisk diskussion om att begränsa vinster och se över rut-verksamheterna.

– Jag vet att det finns många seriösa aktörer inom branschen, tyvärr slår detta även mot dem. Jag tycker att alla kommuner och myndigheter som upphandlar ska ha som krav att det ska finnas schyssta villkor och kollektivavtal, säger Heléne Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fusk med rutavdragen

Mer i ämnet