Skulptören Jan Cardell har skapat ett konstverk till minne av Vera Sandberg. Foto: Pressbild/Chalmers

Bleking blir staty i Göteborg

Publicerad

Sveriges första kvinnliga ingenjör, Vera Sandberg från Karlshamn, blir nu staty på Chalmers i Göteborg. Skulpturen invigs den 13 juni.

Vera Sandberg föddes i Ljungby och växte upp i Karlshamn, där hennes mor drev Långasjönäs papperspruk. 1914 började hon på Chalmers.

– Vera Sandberg representerar en person som vågade göra något annorlunda, vågade bryta normer och se nya möjligheter, jag ser henne som en entreprenör. Hon lät sig inte hindras av att hon var den enda kvinnan, säger Maria Elmquist, som är prefekt på institutionen för teknikens ekonomi och organisation, i ett pressmeddelande.

Invigning väntar

Den 13 juni invigs skulpturen ”Veras laboration”, skapad av Jan Cardell. Verket är en bronsstaty med ljussättning och rörliga delar som visar Vera Sandbergs arbete i laboratoriet på Chalmers.

– 1917 när Vera Sandberg tog sin examen gällde inte allmän och lika rösträtt vare sig för kvinnor eller män i Sverige. Vid den tiden hade Chalmers cirka 500 studenter och Vera var den enda kvinnan, säger Chalmers rektor Stefan Bengtsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.