Här grävs skunkkallan upp vid Bräkneån. För att försäkra sig om att den inte sprids måste växten sedan brännas. Foto: Thomas Vestman/Länsstyrelsen Blekinge

Kampen mot invasiva arter i Blekinge har bara börjat

Publicerad

I Blekinge är man ännu i startgroparna när det gäller att bekämpa invasiva främmande arter. Ett exempel är skunkkallan som ställer till problem på flera håll i södra Sverige.

– Om vi inte tar skunkkallan nu kommer problemet att växa de kommande åren, säger Thomas Vestman, reservatshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge.

Skunkkallan kommer ifrån Nordamerika och har planterats ut exempelvis vid dammar i trädgårdar. Men den har spridit sig ut i det vilda och orsakar problem i södra Sverige. Eftersom den av EU klassas som en invasiv främmande art ska den bekämpas.

– Den har enorma bladverk och skuggar ut allting som växer under den. Den konkurrerar ut allting helt enkelt, säger Thomas Vestman som är reservatshandläggare på Länsstyrelsen i Blekinge och kontaktperson när det kommer till invasiva främmande arter.

Många arter att kämpa mot

Växter som jätteloka, jättebalsamin och djur som kinesisk ullhandskrabba och signalkräfta är andra invasiva främmande arter som finns i Blekinge – och som ska utrotas eller bekämpas så gott det går.

Men hur det ska gå till är inte helt klart. I januari i år kom Naturvårdsverkets regelverk som säger att flera myndigheter ska samarbeta men det huvudsakliga ansvaret ligger på länsstyrelsena.

I Blekinge finns det flera hinder innan arbetet med att bekämpa de invasiva främmande arterna kommer igång på riktigt. Enligt Thomas Vestman behövs det pengar men också en strategi.

– Vi ligger i startgroparna hur det här ska göras praktiskt. Vem som ska göra vad och var vi ska ta pengarna ifrån, säger Thomas Vestman.

– Växter är markägarens ansvar att ta bort men samtidigt måste det finnas en rimlighetsgräns för vad man kan kräva av en markägare. Så staten kommer nog få gå in med resurser, säger han.

Varför har Blekinge inte kommit längre i det här arbetet?

– Man ville hitta strukturen på det här arbetet som vi inte hade klart för oss tidigare. Sedan är Blekinge ett litet län så vi har inte så stora ekonomiska resurerser. Vi kommer behöva prioritera, säger Thomas Vestman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.