Foto: TT

Blekinges export ökar mest i landet

Publicerad

Trots att Blekinge är Sveriges minsta län så är det här som exporten procentuellt ökat mest. Det gläder landshövding Sten Nordin.

– Blekinges export går väldigt bra just nu. Förra året ökade den med 43 procent, vilket är en smått fantastisk siffra.

Den ökningen var under 2017 den bästa i Sverige och motsvarar en ökad export med ungefär 4,6 miljarder kronor. Stora exportberoende företag som Volvo, Roxtec, NKT och Södra Cell ligger bakom de siffrorna, såväl som småföretag där Sölvesborg hade flera framgångsrika exempel.

”Måste få igång turistsektorn”

Sten Nordin hoppas att det är en trend som håller i sig.

– Vi hoppas på det. Regeringen, regionen och länsstyrelsen gör särskilda insatser för att främja exporten. Man räknar med att 19 000 jobb i Blekinge är beroende av exporten.

Men jobben måste också komma från andra håll, tillägger han.

– Vi måste få igång turistsektorn och servicesektorn också.

Landshövding Sten Nordin. Foto: Pressbild/Andreas Blomlöf

Även om det gått väldigt bra för de stora exportföretagen så har en del av dem friställt personal i år, exempelvis Volvo och NKT.

– I enskilda fall kan det vara en tillfällig nedgång. Men företagen rationaliserar också. De stora processföretagen har inte lika mycket personal längre som förr. Det gäller att företagsamheten växer på alla nivåer. Exportföretagen är viktiga för intäkterna till Blekinge och Sverige, säger Sten Nordin.

Blekinges export

Visa

Under 2017 ökade exporten i Sveriges samtliga 21 län. Mest ökade den i Blekinge, där den steg med 43 procent, från drygt 10 till drygt 15 miljarder kronor. Tittar man bara på ökningen i miljarder kronor så hamnade Blekinge på en sjundeplats i Sverige. Totalt uppgick Sveriges varuexport till 1307 miljarder kronor under 2017, vilket var en ökning med 10 procent från 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer