Sofia Hellerfelt är överläkare i Centrala Barnhälsovårdsteamet i Region Blekinge. Foto: Sigrid Hallqvist/TT

Blekinge är bäst i landet på att vaccinera barn

Uppdaterad
Publicerad

Region Blekinge är för andra året i rad bäst i landet på att vaccinera barn, enligt siffror från Folkhälsomyndigheten. 99 procent av barnen i Blekinge har tagit del av grundvaccinationen.

– Det är småbarnsföräldrarna själva som beslutar detta, så de fattar kloka beslut, säger Sofia Hellerfelt, överläkare i Centrala Barnhälsovårdsteamet.

Sverige är ett av de länder i världen där flest barn vaccineras, enligt Sofia Hellerfelt, överläkare i Centrala Barnhälsovårdsteamet. På ett nationellt plan är det 97,7 procent som låter sina barn vaccineras.

Inte utrotade än

Trots att statistiken ser väldigt bra ut när det kommer till vaccinering av det allmänna vaccinationsprogramet ser man att vissa sällsynta sjukdomar kommer tillbaka på flera håll i Europa, bland annat i Tyskland där många fler föräldrar tackar nej till att låta sina barn vaccineras.

– Vi vet att de här sjukdomarna kommer tillbaka om vi tappar vaccinationsgreppet. Det är många som tänker att de där gamla sjukdomarna inte kommer tillbaka men det gör de, säger Sofia Hellerfelt.

Har du koll på grundvaccinet och sjukdomarna dom skyddar mot? Lär dig mer i klippet ovan.

Några av sjukdomarna vaccinet skyddar mot

• Mässling

Ger hög feber, utslag och ljuskänsliga ögon. Sjukdomen är sällsynt i Sverige men i Europa har antalet fall av mässling ökat de senaste åren. Sjukdomen är allvarlig och kan vara livshotande.

• Påssjuka

Vanliga sympom är svullnader på halsen som ser ut som påsar, därav namnet. Fler symptom är svullnader längst bak på underkäkarna, ont att tugga, illamående och kräkningar. Det finns inget botemedel mot påssjuka.

• Polio

Drabbar främst barn under fem år. Har minskat med 99 procent sedan 1988. Polio kan orsaka permanent förlamning inom bara några timmar. Vanliga sympom är feber, huvudvärk, kräkningar och ledont.

Källor: 1177.se och UNICEF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.