Peter Janson, chefläkare på Region Blekinge. Foto: Region Blekinge/TT

Blekinge drar ner på vårdplatser för covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge drar nu ner på antalet vårdplatser för covidpatienter, då behovet blivit mindre. Regionen går från 56 till 40 coronaplatser.

– Det är inte en signal om att faran är över. Men just nu kan vi använda de platserna till patienter med andra sjukdomar, säger Peter Janson, chefläkare i Region Blekinge.

Region Blekinge har sedan tidigare haft möjlighet att ta emot 56 patienter för covidvård, utöver de som behöver intensivvård. Nu har man sänkt antalet vårdplatser till 40.

– Antalet patienter med behov av covidvård har minskat. Minskningen är ganska kraftig och det har gjort att vi har tagit steget till att vi kan skära ner på de vårdplatser vi har till vårt förfogande för covid-19, säger Peter Janson, chefläkare i Region Blekinge.

Corona i Blekinge

Beredskap för förändring

Under tisdagen hade Blekingesjukhuset 27 personer inlagda som vårdas efter smitta av covid-19, det inklusive sex patienter som vårdas intensivt.

– Vi har inte så många covidpatienter nu, samtidigt har vi behov av vårdplatser till andra patienter med andra sjukdomar som vi också behöver ha vårdplatser för. Därför har vi fattat det här beslutet.

Faran inte över

Samtidigt vill chefläkaren betona att man inte ska ta den här nyheten som att faran är över.

– Vi tycker det är positivt, samtidigt är det inte en signal att faran är över och att vi kan slappna av. Det är inte så man ska tolka det. Det är en anpassning till ett annat läge, men med beredskap för att agera om det skulle behövas. Vi måste hela tiden vara beredda på att det kan hända saker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet