Under förra året jobbade över 1 000 läkare i landet mer än arbetstidslagen tillåter, enligt SVT:s granskning. Foto: TT/Jack Mikrut/Arkiv

Blekinge läkarförening: ”Bra för patienterna att läkarna ställer upp”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SVT:s granskning jobbade en läkare i Blekinge 473 övertidstimmar förra året. Tre andra jobbade mer än 400 övertidstimmar.

– Alternativet hade varit att stänga verksamheter, säger Jonas Andersson, ordförande för Blekinge läkarförening.

Enligt Jonas Kullberg, hr-direktör vid Region Blekinge, har problemet med övertid funnits i många år och beror på svårigheter att bemanna upp i vissa delar av verksamheten.

– Det finns bara ett visst antal läkare som kan ta jour och beredskap, så vi måste fördela passen på dem. Det är de läkarna som berörs mest av övertiden, säger han.

Jonas Andersson, ordförande för Blekinge läkarförening, menar att läkarnas övertid i slutändan är bra för patienterna.

– Alternativen hade antingen varit att stänga viss verksamhet under jourtid eller ta in fler hyrläkare, säger han.

Finns det ingen risk för patientsäkerheten?

– Jag kan inte se någon tydlig risk, såvida man inte har väldigt långa arbetspass. Men det hade varit ännu sämre om man hade varit tvungen att stänga verksamheten helt och hållet.

Hör intervju med Jonas Andersson i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.