Skogsbrand i Enskogen utanför Ljusdal. Foto: TT

Blekinge redo att hjälpa Gävleborg med brandmän

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Blekinge är beredda att rycka ut och bidra med personal till de allvarliga bränderna i Gävleborgs län. Det skriver BLT.

Räddningstjänsterna i Blekinge, Skåne och Kronoberg träffades under onsdagen för att diskutera hur man bäst kan hjälpa de drabbade områdena i Gävleborgs län där skogsbränder rasar.

Inledningsvis är det räddningstjänsten i Skåne som skickar upp 20 brandmän, men mer hjälp kan behövas.

– Vi tror att vi kan ställa upp med sammanlagt tio brandmän från östra och västra Blekinge om det skulle behövas, men just nu nöjer man sig med hjälp från Skåne, säger Claes Nicklasson, ställföreträdande räddningschef Östra Blekinge, till BLT.

Om Blekinge behöver skicka personal kommer det i första hand röra sig om semesterledig personal. Från räddningstjänsten i östra Blekinge har man skickat ut sms till alla lediga brandmän med en förfrågan att bryta sin semester.

– Men får man inte tillräckligt många lediga som frivilligt kan ställa upp så kan det bli aktuellt att minska vår egen beredskap och skicka tjänstgörande brandmän för det är en katastrofsituation där nu, säger Anna Henningsson, räddningschef Östra Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.