Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Inför julen uppmanar nu smittskyddsläkaren att låta tomten slippa jobba – och dela ut julklapparna själva i år. Foto: SVT/Jennifer AlmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Så slår den tredje coronavågen mot Blekinge: ”Kommer få en ny topp”

Uppdaterad
Publicerad

Under dagens presskonferens visade smittskyddsläkare Bengt Wittesjö två möjliga scenarier för hur den tredje vågen kommer att slå mot Blekinge framöver.

Ett scenario är att smittspridningen är som värst i vecka 16 med runt 200 nya fall per vecka. I det andra scenariot är situationen som värst i vecka 12 med 400 nya fall varje vecka.

– Vi ska nog inte räkna med att det blir bättre än så här i alla fall. Det vi har sett nu med det scenario som Folkhälsomyndigheten presenterat så kommer det vara under april månad. Sedan om det blir början mitten eller slutet är svårt att säga, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare.

Räknar med stor ökning av mutationen

I flera andra län syns en stor ökning av den brittiska mutationen och även i Blekinge förväntar man sig att den kommer att ta över. I dagsläget finns ungefär 50 bekräftade fall av den brittiska varianten och antalet stiger snabbt.

– Vi får räkna med att om ett par tre veckor kommer säkert hälften av våra fall vara av den brittiska muterade varianten, säger Bengt Wittesjö.

Han tog under presskonferensen upp att de hade ett misstänkt muterat fall som inte tillhörde den brittiska mutationen. Han vet ännu inte om det misstänkta fallet kan tillhöra den brasilianska eller den sydafrikanske mutationen och ett svar kan dröja flera veckor.

Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö presenterade olika scenarier över hur en tredje coronavåg kan drabba länet. Foto: Region Blekinge

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer