7 april 2017, datumet då Rakhmat Akilov utförde dådet på Drottninggatan i Stockholm – 14 månader senare kom domen i fallet Foto: TT

Skadestånd till blekingebor som var nära att mejas ner av Akilov

Publicerad

Två personer från Ronneby tilldöms 125 000 kronor var i skadestånd efter att ha varit nära att mejas ner av Rakhmat Akilov.

På torsdagen dömdes Akilov till livstids fängelse och utvisning för terroristbrottet på Drottninggatan i Stockholm i fjol.

Enligt domen ska Akilov betala skadestånd på mellan 20 000 och 185 000 kronor. Närmare 14 miljoner delas ut till 199 identifierade offer och 19 anhöriga till de fem personer som dödades får sammanlagt 840 000 kronor.

Ronneby

Passerade på en halvmeters avstånd

Bland dem som får skadestånd finns de två Ronnebyborna som var på besök i Stockholm när Akilov körde in lastbilen på Drottninggatan, skriver Sydöstran. Enligt tidningen ska tingsrätten ha bedömt att de båda männen vid händelsen befann sig ”i konkret fara för döden”.

En av männen ska enligt utredningen ha varit nära att träffas i ryggen av lastbilen, och den ska ha passerat den andra mannen på högst en halvmeters avstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ronneby

Mer i ämnet