Sarah Ericsson och Karoline Håkansson, som arbetar med ett regionprojekt där blekingeborna ska bli bättre på att cykla och åka kollektivt. Foto: SVT

Nytt projekt: Ställ bilen och börja cykla

Publicerad

För tredje året i rad har blekingeborna ökat sina körsträckor med bil – och vi kör allt längre och längre. Det vill Region Blekinge ändra på genom ett nytt projekt som ska uppmuntra till att åka kollektivt och cykla.

– Väldigt få kombinerar idag cykel och kollektivt, säger Karoline Håkansson, en av projektledarna för det treåriga projektet som drar igång efter nyår.

Syftet är att minska bilåkandet och ersätta fler resor med cykel, tåg och buss.

– Kanske åker du kollektivt en sträcka och cyklar den sista kilometern, med ett hyrcykelsystem.

En app för cykelfärder

Men den exakta utformningen av projektet är inte huggen i sten än. Klart är att blekingebornas resevanor ska kartläggas för att lättare se var infrastrukturen brister och hur vi rör oss i trafiken. Ytterligare en del är en tävling och kampanj kallad Cykelkampen.

– Tillsammans med BTH:s datalabb så ska vi ta fram en app där man kan logga hur mycket man cyklar. Det går att använda för att anordna tävlingar och vi tror att det kan uppmuntra fler till att cykla, säger Sarah Ericsson, projektledare.

Kombinerad mobilitet i Blekinge

Det treåriga projektet startar i januari 2019 och pågår till december 2021. Projektägare är Energikontor Sydost. Med på tåget är Region Blekinge, NetPort Science Park, Blekinge tekniska högskola, Länsstyrelsen Blekinge och Blekinges fem kommuner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.