Foto: Privat och SVT

Blekingeforskare kan avslöja IS-terrorister på nätet

Publicerad

Forskaren Fredrik Erlandsson vid Blekinge Tekniska Högskola har ägnat fem år åt att analysera miljontals poster och kommentarer på Facebook. I framtiden kan systemet hjälpa myndigheter att bland annat avslöja religiösa och politiska extremister.

Mängden data är den största samlingen av data som hämtats in från Facebook och inleddes på universitet i Kalifornien redan 2012.

– Jag studerade där då och tog fram det verktyg som jag använt för min forskning i Sverige, säger Fredrik Erlandsson, som är född och uppvuxen i Åhus men som studerar vid Blekinge Tekniska Högskola. 

I forskningen i ämnet datavetenskap har han samlat in 280 miljoner offentliga poster från Facebook. Det inkluderar 35 miljarder ”likes” och fem miljarder kommentarer från 700 miljoner användare.

Radikaliserade individer kan identifieras

Syftet är att hitta ett redskap som systematiskt kan inhämta information från sociala nätverk – exempelvis kan radikaliserade individer identifieras.

– Det kan handla om grupper som rekryterar IS-terrorister på sociala medier. Och vilka som är de inflytelserika nyckelpersonerna i ett sådant nätverk, säger Fredrik Erlandsson.

De metoder som tagits fram kan också hjälpa till att hitta personer som på sociala medier snabbt kan få stor spridning av information.

– Sådan spridning kan vara allt från så kallade ”fake news” till #metoo-kampanjen.

Disputation hålls i Karlskrona på måndag nästa vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer