Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det sa pang när reserestriktionerna släppte, säger hotelldirektör Cornelia Fagberg. Foto: Lena Pettersson/SVT

Blekingehotell slår rekord efter dyster vår: ”Blomstrande tider”

Uppdaterad
Publicerad

Fullbokat, omsättningsrekord och nyanställning av personal. Läget för Blekinges hotellnäring har svängt från corona-mörker till ljus på bara några månader.

I april i år var läget i botten. Då hade Blekinges hotell en beläggning på i genomsnitt 16 procent, enligt statistik från SCB. Reserestriktioner och coronaregler fick hela hotellnäringen att svaja. Nu ser det helt annorlunda ut.

– Det är blomstrande tider, säger Cornelia Fagberg, hotelldirektör på Clarion Collection i Karlskrona. När man släppte reserestriktionerna sa det pang! Ett otroligt tryck. Så hög beläggning som vi haft i juli har vi aldrig haft innan.

”Många har upptäckt länet”

En rundringning som SVT Blekinge gjort till Blekinges största hotell visar att de har full beläggning just nu. Så är det på First Hotel Statt och Clarion i Karlskrona, Port Hotel och Eriksberg i Karlshamn samt Stadshotellet i Sölvesborg. Ronneby Brunn har inte svarat och Scandic Hotel Karlskrona lämnar på grund av koncernpolicy inte ut uppgifter om beläggningen.

Eriksberg hotell och safaripark har all-time high, vad gäller gäster. VD Per-Arne Olsson har aldrig upplevt en så bra försommar och sommar.

– Marknadsföringen av Blekinge har varit riktigt bra och gjort att många upptäckt länet, säger han. Vi har också dragit nytta av att smittan varit låg.

Hösten ser ljus ut

Medan gruppbokningarna blivit färre, har det kommit mycket fler par och familjer. Omsättningen i juli ökade med 80 procent jämfört med samma månad förra året, berättar Per-Arne Olsson, som just nu letar folk till nya, fasta anställningar.

Också hösten ser bra ut – så här långt.

– Augusti ser jättefin ut och september börjar också bokas på, säger Cornelia Fagberg på Clarion.

– Folk bokar, men de gör det med kort varsel, säger Svenne Börjesson på Port Hotel i Karlshamn. Det gör hösten svår att spå

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer