Blekingepoliser tillbaka i länet efter insatser i Malmö

Publicerad

Efter vågen av grova våldsbrott i Malmö skickade polisregion Syd förstärkning från övriga polisområdet. Ett framgångsriks arbete har nu lett till en kraftig minskning av kommenderingar – och flertalet poliser är nu tillbaka i sina egna kommuner.

Det var som mest 170 medarbetare från andra delar av polisregion Syd som var kommenderade till Malmö, efter vågen av många grova våldsbrott.

Men nu ett år senare har den siffran minskat rejält och i dag är det endast 15 medarbetare från andra polisområden kvar – vilket innebär att de allra flesta poliser som varit utlånade är tillbaka och arbetar i sina lokalsamhällen.

SVT Nyheter Blekinge har tidigare berättat om hur Blekingepoliser flyttats till Malmö, bland annat för att jobba med gränskontroller vid Öresundsbron.

Långsiktigt arbete

Enligt ett pressmeddelande från polisen så har man under förra året påbörjat ett arbete med att bygga en långsiktig och uthållig verksamhet i hela regionen – ett arbete som går framåt och som beskrivs som en av anledningarna till den minskade antalet kommenderingar.

– Målet är att skapa en organisation som är självförsörjande i vardagen för att vi så långt det är möjligt ska kunna undvika långdragna kommenderingar, säger regionpolischef Carina Persson och fortsätter:

– Det är inte till gagn för varken verksamhet eller medarbetare. Att vi nu lyckats dra ner på kommenderingarna i den här omfattningen visar att vi är på god väg i detta arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.