Foto: Privat

S-toppen hemma efter hemliga resan: ”Var stressad”

Publicerad

Under stor sekretess begav sig riksdagsledamoten Heléne Björklund (S) från Sölvesborg till Mali för att träffa de svenska soldaterna i Minusma.
– Jag var ganska stressad inför resan. Hot om kidnappningar, terrorism, granatbeskjutning och självmordsbombningar ingick i förberedelserna för resan.

Under veckan som gått har Heléne Björklund (S) tillsammans med tre andra politiker besökt Sveriges FN-bidrag Minusma i Mali. Mali är ett av världens fattigaste och farligaste länder – och efter resan är Heléne Björklund full av beundran för soldaterna.

– Jag har fått en större insikt om vilka stora uppoffringar våra svenska kvinnor och män som deltar i utlandstjänst gör, säger Heléne Björklund.

Under resan fick den svenska delegationen träffa soldater i lägren ”Camp Nobel” och ”Camp Midgård”, den svenska ambassadören i Mali samt landets utrikesminister.

Oro för värme och myggor

– Var vi än har varit så har vi mötts av oerhörd stor respekt och tacksamhet. Svenskarnas olika insatser i Mali är mycket respekterade och svensk försvarskompetens har hög status i de här sammanhangen.

Just nu finns nästan 300 svenska soldater i Mali, och de flesta är del av gruppen Minusma. Landet har under många år plågats av instabilitet och inbördeskrig, och terrorattacker, kidnappning och trafficking ökar. Även de svenska FN-styrkornas baser har attackerats.

– Jag oroade mig faktiskt allra mest över värmen och myggen. Cirka 45 grader, hög luftfuktighet, sandstormar och säkerhetsväst som väger tio kilo ovanpå det, säger Heléne Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Sölvesborg

Mer i ämnet