I klippet berättar Mattias Schultz, kyrkogårdschef i Karlskrona-Aspö pastorat, om hur det går till när man gräver nya gravar, och vem som bär ansvar för hur kvarlevorna hanteras. Foto: Jennifer Alm/SVT

Hör kyrkogårdschefen om ovanliga skelettfynden i Ramdala

Uppdaterad
Publicerad

Att kvarlevor hittas i samband med gravsättningar är inte konstigt. Men att det handlar om flera kranium – som i helgens makabra fynd i Ramdala – är desto ovanligare. Det menar Mattias Schultz, kyrkogårdschef i Karlskrona-Aspö pastorat.

Det var under lördagen som Andreas Ogenblad från Ramdala upptäckte lårben, revben och flera kranier strödda på marken, bara någon meter från sin tomtgräns. Efter händelsen har ansvariga vid det berörda pastoratet, Jämjö pastorat, valt att inte ställa upp på någon intervju kring det som hänt.

SVT Nyheter Blekinge har träffat Mattias Schultz, kyrkogårdschef i Karlskrona-Aspö pastorat, för att reda ut vad som gäller när kyrkan ska handskas med kvarlevor.

”Ska hanteras respektfullt”

Mattias Schultz förklarar att det är ganska vanligt att man gravsätter på tidigare använda gravplatser på kyrkogårdar där utrymmet är begränsat.

– Då kan man stöta på lämningar av tidigare gravsatta. Det är inte ovanligt, men då ska det hanteras respektfullt, säger han.

Däremot har han inte hört talas om något fynd som påminner om det i Ramdala – där flera kranier hittades öppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.