Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Ekeflod, ordförande i Blekinges Ishockeyförbund, hoppas att även yngre damspelare ska klara av tacklingarna. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Hockeyförbundets oro: Många unga spelare i damishockey

Publicerad

Blekinges Ishockeyförbund ser tacklingar i damishockey som en utveckling av sporten. Men den fysiska skillnaden på de yngre spelarna oroar förbundets ordförande Fredrik Ekeflod.

– Det är en stor skillnad på en fullvuxen ishockeyspelare och en 15-åring, där kan finnas en del utmaningar, säger han.

Ekeflod menar att det finns allt fler yngre aktiva spelare i de högre damserierna, jämfört med på herrsidan.

– Vi kan se en viss problematik för det kan vara stor skillnad i fysisk och psykisk förmåga bland spelarna, säger han.

Förbereda i tidigt stadie

Tacklingar inom damishockyen är i teststadiet, efter den här säsongen ska det utvärderas. Men om resultatet visar sig ha effekt på antalet hjärnskakningar och andra skador, tror Fredrik Ekeflod att många inom sporten är positiva till att ändra i regelboken.

–Då måste man förbereda tjejer i ett tidigt stadie så att de tränar på att ta emot tacklingar. Vissa har ju tränat med killarna, men kommer man från en flickverksamhet upp i serierna är det en stor omställning. Det ser vi som en viktig punkt att följa.

Kan utvecklingen i sporten locka fler till daimishockeyn? Hör Fredrik Ekelfod i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.