Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Daniel Wäppling, kommundirektör i Karlshamn, svarar på varför kommuner köper ut anställda. Foto: Jerker Hagman/SVT

Blekinges kommuner köper ut anställda för miljoner

Publicerad

Flera kommunala chefer har fått gå efter uppmärksammade utköp under 2019. Totalt har Blekinges kommuner lagt 11 miljoner kronor på att bli av med mer än 50 medarbetare.

SVT Nyheter Blekinge har begärt ut siffrorna från länets kommuner på hur mycket pengar de använt på att köpa ut chefer och andra medarbetare 2019. Det visar sig att det handlar om miljonbelopp.

Karlshamn köper ut flest

Listan på anställda som Blekinges kommuner betalat för att bli av med i år innehåller 51 personer. Utköp sker till exempel när förtroendet brister eller när någon inte kan jobba kvar efter sjukdom.

Kartläggningen visar att Karlshamn köper ut flest personer i år.

– Jag ser det inte som ett slöseri med skattepengar utan jag ser det som att vi måste vara flexibla som arbetsgivare för att kunna hitta lösningar som passar både oss och den enskilde i den situation som de befinner sig i just nu, säger Karlshamns kommundirektör Daniel Wäppling.

Chefer fick gå

Ett exempel på ett utköp där förhandling just nu pågår är Karlskrona kommuns tänkta överenskommelse med funktionsstödsförvaltningens chef Kristina Tercero.

– Vad som händer nu är en förhandlingsfråga mellan arbetsgivaren och mitt fackförbund, sa hon till SVT Nyheter Blekinge i början av oktober.

Sölvesborgs kulturchef Sofia Lenninger blev utköpt i slutet av oktober.

– Jag känner att jag inte kan stanna kvar här när arbetsgivaren inte vill ha mig, sa hon då.

Ytterligare ett exempel från tidigare i år var när Ronnebys kommundirektör Magnus Widén tvingades lämna sin tjänst i mars. Karlshamn köpte ut verksamhetschefen för gymnasiet i september.

Köper ut medarbetare

Men det största antalet utköpta anställda från kommunerna är inte chefer utan andra medarbetare. Ett exempel är Karlshamn som köpte ut två chefer, och 23 medarbetare.

– Vi sluter ibland överenskommelser där man istället för att bli uppsagd får med sig en peng och lämnar kommunen på ett annat vis, säger Karlshamns kommundirektör Daniel Wäppling.

Vilken är din bild, är det något som ökar eller minskar?

– Det går upp och ner. Vissa år kan det vara mer och andra kan det vara mindre, säger Daniel Wäppling.

SVT Nyheter Blekinge har kontaktat tidigare utköpta anställda, men ingen av dem vi har kontaktat vill medverka i en intervju.

Utköpta anställda från Blekinges kommuner 2019

Visa

Karlshamn: 3,3 miljoner kronor (25 personer)

Sölvesborg: 3,1 miljoner kronor (5 personer)

Karlskrona: 2,9 miljoner kronor (16 personer)

Ronneby: 1,6 miljoner kronor (3 personer)

Olofström: 0,2 miljoner kronor (2 personer)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer