Joacim Mattison är fastighetsmäklare i Sölvesborg, där priserna på bostadsrätter ökat med 104 %. Foto: TT/Fastighetsbyrån

Blekinges lägenheter ökar i pris – näst högst i landet

Publicerad

Under de senaste fem åren har priserna på bostadsrätter ökat i Sverige. I Blekinge har priserna stigit med 66 procent, vilket är näst högst i hela landet.

Allt fler vill köpa bostadsrätter och priserna har under de senaste åren ökat. Trots en rådande pandemi har trenden hållit i sig: försäljningen av bostadsrätter har fortsatt öka under de senaste månaderna.

Enligt statistik från Fastighetsbyrån hamnar Blekinge län på en andraplats när det gäller de län som har haft störst prisutveckling i landet de senaste fem åren.

– Under de senaste åren har det hänt mycket och snabbt, antalet köpare har ökat samtidigt som det inte byggs tillräckligt många nya bostäder, säger Joacim Mattison, fastighetsmäklare och partner på Fastighetsbyrån i Sölvesborg.

Brist på bostäder

I Sölvesborg, som rankas på nittonde plats i landet, är ökningen så stor som 104 procent.

– Tidigare hade vi köpare som var av den yngre samt den äldre åldersgruppen men nu har vi köpare även i medelåldern. Samtidigt finns det en stor brist på bostäder här, vilket gör att trycket ökar, säger Joacim Mattisson.

Skillnader i länet

Prisökningen på 66 procent i Blekinge motsvarar 550 768 kronor, men skillnaden mellan kommunerna i länet är stor. I Karlshamn landar ökningen på 37 procent.

– Det har blivit allt fler som väljer att kika på bostadsrätter i hela länet, och i de kommunerna där bostadsbristen inte är lika stor märks nog inte trycket av lika mycket. Det verkar som att fler och fler får upp ögonen för Sölvesborg och Blekinge i stort – och de är så välkomna! säger Joacim Mattison.

Så här mycket har lägenhetspriserna ökat i Blekinge:

Sölvesborg: 104% (729 125 kr)

Karlskrona: 75% (761 750 kr)

Ronneby: 45% (188 558 kr)

Karlshamn: 37% (225 189 kr)

Källa: Svensk Mäklarstatistik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.