Yrkesfiskaren Glenn Fridh har fångat in Blekingetorskar till en ny utställning på Skansen. Foto: TT/SVT

Blekingefisk emigrerar till Skansen

Uppdaterad
Publicerad

22 blekingetorskar kommer få vänja sig vid nya vatten. Personal från Skansen har besökt Eriksberg för att hämta torskarna till en utställning med Östersjöns fiskar.

Yrkesfiskaren Glenn Fridh har fångat in torskarna åt Skansen och under onsdagen fraktades de upp till Stockholm i stora, syresatta vattentankar.

– Skansen ska ha ett östersjötema och har samlar in fisk från flera ställen i Sverige, säger Glenn Fridh.

Torskarna från Blekinge kommer huvudsakligen från Eriksbergs vatten och har fångats med burar och nya fångstredskap som Glenn Fridh använder, utvecklade av SLU. Både torsk och gädda fångas in och utfodras i ett SLU-projekt som pågår just nu. De torskar som överlämnades till Skansen har dock fått vänja sig vid nya vatten.

– Fångar du torsk på djupt vatten så lider den av dykarsjuka när du tar upp den. Så den här har varit i bur ett par dagar, säger Glenn Fridh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.