Pär Welander, tf trafikdirektör är orolig för hösten. Foto: SVT

Kräver större statligt stöd för att klara krisen

Publicerad

Blekingetrafiken vill att staten går in med mer pengar för att täcka upp de kostnader som uppstår när kollektivtrafiken ska motverka trängsel. Det statliga bidrag som regeringen utlovat räcker inte.

– För att de som inte har en bil ska kunna ta sig till skola och arbete är det viktigt att vi har pengar att kunna köra den trafiken, säger Pär Welander, tillförordnad trafikdirektör på Blekingetrafiken.

I juli gick regeringen ut med ett tillfälligt riktat bidrag på 3 miljarder kronor till kollektivtrafiken för minskade biljettintäkter mellan mars och juni i år som uppstått på grund av coronapandemin. Enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) förlorade kollektivtrafiken i Sverige omkring en miljard kronor i månaden under våren. Det innebär att de statliga pengar som utlovats bara skulle täcka förlusterna för tre månader.

– Vi pratar om en höst framöver. Det behövs mer pengar för att kunna täcka det här. Vi behöver mer stöd, säger Pär Welander på Blekingetrafiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet
Mer Blekinge
Mer Nyheter