Det har varit viktigt för Camilla Haak att driva frågan, om hur någon kan ta blommor från någon som är död. Foto: SVT

Blomdekoration stals från dotterns grav – rättegången avslutad

Publicerad

Det stora blomhjärtat stals från Camilla Haaks dotters grav i Sölvesborg och hittades senare på en gravid kvinnas babyshower. Kvinnan polisanmäldes men säger att hon fick kransen i en gåva. I dag var rättegången mot den utpekade kvinnan, som misstänks för häleri, och domen kommer den 30 april.

Kvinnan som höll i babyshowern misstänks för häleri efter att ha tagit emot kransen trots att åklagaren anser att hon borde förstått att den var stulen. Rättegången hölls på tisdagen vid Blekinge tingsrätt och att genomgå en rättsprocess utöver att hantera sorgen efter sin dotter Helenas död har påverkat Camilla Haak.

– Det är en jobbig tid och omständigheterna är absurda, säger hon.

Camilla Haak förlorade sin dotter i september förra året och till begravningen hade anhöriga köpt ett stort blomsterhjärta. Blomkreationen stals från graven men hittades via sociala medier på en babyshower för en gravid kvinna. 

– Att ens barns grav blir skändad är ju bland det värsta man kan bli utsatt för. Att dessutom hitta min döda dotters blomdekoration på en babyshower där man ska fira ett ofött barn var makabert, säger Camilla Haak.

Camilla Haak hoppas kunna sätta punkt i och med rättegången, och sedan kunna sörja sin dotter Helena i frid. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Försvarsadvokaten menar att bevis saknas

Kvinnan som höll babyshowern polisanmäldes men menade att hon fått kransen av ett par bekanta.

– Vi fick den som en gåva, och misstänkte direkt att den kommit till på något olagligt sätt. Därför lade vi ut annonser i sociala medier för att se om någon kände igen den, har hon tidigare sagt till SVT Nyheter Blekinge.

I mitten på januari lades polisutredningen ned men – efter att SVT Nyheter Blekinge uppmärksammat detta öppnades utredningen igen. Kvinnan åtalades sedan för häleri men nekar till brott. Kvinnans försvarsadvokat Per Prené tror inte att hon kommer att dömas.

– Det här uppfyller inte de krav som ställs för att det skulle vara ett häleribrott, säger han.

Förutom att blomstölden påverkat Camilla Haaks sorgearbete är hon nu orolig varje gång hon besöker Helenas grav.

– Varje gång jag går till hennes grav hoppas jag att allt är som det ska. Det är en rädsla man har att folk ska stjäla, säger hon.

Camilla besöker sin dotters grav varje dag, för att se till att så den är i ordning. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer