Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tvångsåtgärder på boende upphör efter kritik från IVO

Uppdaterad
Publicerad

Efter kritik från Inspektionen för vård och omsorg har ett boende i Karlskrona kommun vidtagit åtgärder. Metoden att trycka ner en omsorgstagare med en saccosäck ska inte tillämpas, skriver kommunen nu till IVO.

I början på juli i år gjorde IVO, Inspektionen för vård och omsorg, en inspektion av ett boende i Karlskrona där det fanns misstankar om missförhållanden. Slutsatsen blev att de tvångs- och begränsningsåtgärder som användes omedelbart skulle upphöra.

En metod som personalen använde sig av var att skydda sig med saccosäckar mot brukare som sparkade och spottade. Brukaren kunde tryckas ner med en saccosäck. Den metoden är inte förenlig med god kvalitet och goda levnadsvillkor samt är integritetskränkande och orimlig, menar IVO.

− Vi ser det som en tvångsåtgärd som inte är tillåten, sa Lars Rahm, enhetschef på IVO, till SVT då.

Svar från kommunen

Karlskrona kommun fick tre veckor på sig att vidta åtgärder och ändra arbetssätt.  SVT Nyheter Blekinge har tagit del av det svar som kommunen nu har skickat till IVO. Kommunen skriver att samtlig personal inom aktuell verksamhet fått information om att tvångs- och begränsningsåtgarder inte får förekomma.

Kommunen skriver även att man säkrat ett mer närvarande ledarskap i verksamheten och omfördelat enhetschefens arbetsuppgifter för att vara säkra på att bristerna hanteras. En lex Sarah-anmälan är gjord och utredning pågår i form av intervjuer med all personal.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Funktionshindrad trycktes ner med saccosäck på boende – kommunen kritiseras Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

IVO-anmälda vårdboendet i Karlshamn

Mer i ämnet