Foto: Tomas Oneborg /SvD/ TT

Boende vill ha övervakningskameror

Publicerad

Efter de anlagda bilbränderna i Olofström utreder nu kommunen om det går att sätta upp övervakningskameror i Ekerydsplan, som är allra mest utsatt.

Det är oroliga boende i området som har vänt sig till kommunen. Det är vid parkeringsplatserna på Citronvägen och Äppelvägen som kameraövervakning kan tänkas sättas upp.

Det är också här det har brunnit flest bilar i Olofström. Men för att sätta upp kameror krävs tillstånd och det ska vägas upp mot att den personliga integriteten inte skadas.

– Vi utreder om det är möjligt, men det handlar om öppna områden där många rör sig. Kommunens säkerhetsansvarige har fått i uppdrag att undersöka möjligheterna att sätta upp kameror, både juridiskt och vad det skulle kunna få för konsekvenser för invånarna, säger Per Drysén som är krissamordnare i kommunen.

Andra åtgärder aktuella

– Frågan har lyfts, men det är på öppna allmänna platser och det går inte att sätta upp kameror var som helst. För att få göra det krävs också länsstyrelsens tillstånd, säger Sara Rudolfsson (S), kommunalråd.

Sara Rudolfsson (S), kommunalråd i Olofström. Foto: SVT

Kommunens krisledningsgrupp diskuterade frågan vid sitt senaste möte i förra veckan. Andra åtgärder som togs upp är att röja bland buskarna i området och att sätta upp ytterligare belysning vid parkeringsplatserna.

När SVT Nyheter Blekinge besöker Citronvägen bärgas en bil som brunnit upp. Bilägaren är en äldre kvinna som bor i området. Hon är förtvivlad och arg över att stadsdelen som tidigare varit så lugn, nu har blivit osäker.

– Jag vet inte om det kommer att kunna stoppa bränderna, men jag förstår inte varför man inte redan har satt in kameraövervakning, säger kvinnan som vill vara anonym.

Risker med kameraövervakning

Per Drysén, krissamordnare, menar att kameraövervakning också kan föra med sig mer problem.

– Det känns jobbigt att vi ska filma människor eftersom det kan vara en kränkning av deras integritet. Det blev ju till exempel ett generellt beslut om att man inte får flyga drönare med kamera, säger han och fortsätter:

Per Drysén, krissamordnare i Olofströms kommun. Foto: SVT

– Om vi sätter upp kameror så finns ju även en risk att den eller de som eldar gör det någon annanstans i staden. Detta eftersom vi i så fall är tvungna att sätta upp skyltar som talar om att området är kameraövervakat. Vi kan inte sätta upp kameror överallt.

När förändringarna kan införas är ännu oklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.