Hör arkivchefen läsa upp hela brevet från den arga bonden. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Bondens arga brev blir teater

En arg bonde i Ronneby rasade i ett brev till Lantbrukarnas riksförbund 1946. Nu har brevet blivit inspiration till en teaterföreställning.

– Det är precis såhär som arkiven får sin rätta innebörd, säger arkivchefen Per Lundin.

Det arga brevet är skrivet av en mjölkbonde i Ronneby i januari 1946. Brevet finns sparat i Blekingearkivet och har nu inspirerat till en pjäs av Regionteatern Blekinge Kronoberg.

”Vi mjölkar våra kor och säljer vår mjölk var fan vi vill” skrivs det bland annat i brevet.

Anonym avsändare

Vem den argsinta Ronnebybonden var förblir däremot en gåta. Brevet lämnades nämligen in till Lantbrukarnas Riksförbund anonymt.

Grunden till brevet är ett mjölkuppror där storbönderna ville trissa upp mjölkpriset genom strejk och hade LRF på sin sida – samtidigt hade inte småbönderna råd att strejka.

– När vi läser det i dag så kan det kännas som lite humor att man uttrycker sig på det sättet som man gör. Men samtidigt var ju det här blodigt allvar för de här bönderna, säger arkivchefen Per Lundin.

Pjäsen Stenjätten har premiär i Växjö i morgon. Blekingepremiär blir i Karlskrona den 3 april.

Arkivchefen Per Lundin på Blekingearkivet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer