Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Yndebon Vilma Lindell brinner för skogen Vitahalls bevarande – efter hennes engagemang stoppar nu länsstyrelsen kommunens byggplaner i området. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Planer på nya bostäder i Sölvesborg stoppas – efter Vilmas engagemang för Vitahall

Uppdaterad
Publicerad

Att bokskogen skulle bli ett bostadsområde var en mardröm för Vilma Lindell. Därför bad hon länsstyrelsen utreda om det verkligen var möjligt att bygga där, med alla djur- och växtarter som lever i Vitahall i Sölvesborg. Nu kan fladdermössen flyga fritt – efter Vilmas initiativ.

Yndebon Vilma Lindell är en av de medborgare som engagerat sig i Vitahall. På eget initiativ beställde hon i somras en inventering av de rödlistade fladdermöss som bor i bokskogen – efter det beställde Sölvesborgs kommun en utredning av området.

Under fredagen kom länsstyrelsens besked att all gallring förbjuds tills vidare – i väntan på en djupare utredning om de fladdermöss och insekter som lever där.

– När jag fick beskedet bara skrek jag rätt ut, jag är så klart väldigt glad och lättad i dag. Men det borde inte ha varit mitt ansvar som privatperson, säger Vilma Lindell.

Tagit emot hejarop

Vilma Lindell menar att hon fått många glada reaktioner efter beskedet, som nu ger henne ork att fortsätta engagera sig i frågan.

– Det verkar som att kommunen fortfarande vill bygga, men jag hoppas att de backar och tänker om.

Hör Vilma Lindell i Vitahall i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitahall i Sölvesborg

Mer i ämnet