Peter Eriksson (MP), bostadsminister. Foto: Jesper Mattsson/SVT

Bostadsministern om sovsalarna: ”Det är bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun kommer att erbjuda sovsalar i gymnastiksalen på den gamla Lyckebyskolan för att lösa den akuta bostadssituationen. Bostadsministern Peter Eriksson (MP) menar att kommunen borde tagit tag i bostadssituationen tidigare.

Inför universitetets terminstart står fortfarande många studenter utan tak över huvudet. Karlskrona kommun kommer att erbjuda sovsalar på gamla Lyckebyskolan för de som är i akut behov av boende. Detta menar bostadsminister Peter Eriksson inte är en bra situation, rapporterar P4 Blekinge.

– Det är bedrövligt när man vet att det här problemet har funnits i decennier och att man inte har löst detta tidigare och gjort mer, det är verkligen sorgligt och jag tycker synd om de studenter som hamnar i denna situation, säger Peter Eriksson till P4 Blekinge.

Han säger till P4 Blekinge att det byggts dubbelt så många studentbostäder jämfört med tidigare år. Även i Karlskrona planeras det att byggas nya bostäder.

– Vi har fått i uppdrag att bygga 400 nya hyresrätter och det innebär att utöka volymen studentrum, säger Ann Winbom, marknadschef på Karlskronahem.

Nya bostäder på gång

Under hösten håller Karlskronahem på att bygga ut vindarna på Minervavägen med 75 nya studentrum. Men under tiden det byggs har de som bor där varit tvungna att tillfälligt flytta.

– Det gör att vi minskar vårt bestånd under hösten med kanske drygt 50 rum av våra 450, säger Ann Winbom.

Även om nya bostäder är på gång löser det inte dagens situation för de studenter som nu börjar studera i Karlskrona. Peter Ericsson menar att kommunen skulle kunna hjälpa till ännu mer.

– En lösning, och om man inte klarar av att bygga ordentligt, skulle kunna vara att kommunerna stödjer att folk hyr ut en del av sin lägenhet, säger Peter Ericsson till P4 Blekinge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.