Foto: TT

Boverket anmäler misstänkt dataintrång

Uppdaterad
Publicerad

Ett it-system som hanterar löner för omkring 45 000 anställda på statliga myndigheter har drabbats av ett misstänkt dataintrång. En anställd kan ha kommit åt känsliga uppgifter om personer på en rad myndigheter, däribland Boverket som använder lönesystemet.

It-systemet som misstänks ha blivit utsatt för ett dataintrång hanterar löner för anställda på över 40 myndigheter, rapporterar Dagens Nyheter. Personuppgifter som namn, personnummer och adresser för anställda, men även känsliga uppgifter såsom sjukfrånvaro, ska ha blivit tillgängliga för personer utan rätt behörighet.

Enligt Dagens nyheter ska en anställd på en myndighet ha hittat en lucka i systemet och kommit åt information som inte personen haft behörighet för. Den anställde hävdar att denne har kunnat komma åt personuppgifter även på andra myndigheter. Händelsen har polisanmälts.

Boverkets anställda i systemet

Boverket i Karlskrona, är en av myndigheterna som använder lönesystemet som misstänks vara utsatt för dataintrånget.

Jörgen Heidenberg, IT-chef på Boverket, säger till SVT att trots att de inte har fått några indikationer på att någon på Boverket skulle vara drabbad i läckan.

– Man ska inte kunna tillskansa sig mer information än vad man behöver, det är allvarligt om det går att göra. Men de kan det finnas fel och buggar i program. Det viktiga är hur man hanterar det anser jag, säger Jörgen Heidenberg.

Myndigheten har anmält dataintrånget till Datainspektionen, vilket de har en skyldighet att göra.

Omkring 45 myndigheter använder det aktuella lönesystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.