Bowieexperten:”Jag grät i morse”

Uppdaterad
Publicerad

För Karlskronafödde universitetsprofessorn Mats Roslund kom beskedet om David Bowies död som en chock. – Jag grät när jag hörde nyheten i morse, säger han.

Mats Roslund, professor i historisk arkeologi i Lund, har haft David Bowie som nästan daglig följeslagare sedan han upptäckte artisten i samband med ett besök i London 1972.

– När jag gick ut genom dörrarna till en skivaffär på Oxford Street hörde jag ”Space oddity” och fatsnade direkt för Bowies röst. Hans bortgång innebär en otrolig förlust. Det gör ont i dag, säger Mats Roslund som sett Bowie live flera gånger.

David Bowie 1947-2016

– Han har fungerat som en tolkare av mitt eget liv. Det har funnits en sång för varje tillfälle.

Ett färskt minne hämtar Mats Roslund från besöket på en större Bowieutställning i London för några år sedan.

– När vi gick där bland montrarna och hörde ”Wild is the wind” började vi plötsligt att dansa, jag och min fru.

Enligt Mats Roslund bestod Bowies styrka i inställningen och förmågan att hela tiden utvecklas konstnärligt.

– Bowie var en mycket intelligent artist. Jag tror att få kände till hans sjukdom och med tanke på att han precis släppt nytt material så var det ett genialt farväl. Han iscensatte sitt liv in i det sista.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

David Bowie 1947-2016

Mer i ämnet