Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kenneth Michaelsson (C) är ordförande i Ronnebys Brottsförebyggande råd. Foto: SVT/Arkiv

Gemensamma planen: så ska ungdomsfesterna stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Polisen i Ronneby ska samarbeta med Brottsförebyggande rådet för att få ordning på de problematiska ungdomsfesterna i Ronneby kommun. Nu ska de kommunicera med de drabbade föreningarna för att gå igenom deras säkerhetsrutin vid bokningar av föreningslokaler.

– Jag tycker det är olyckligt att det får fäste här i Ronneby. Så vi ska titta på hur vi ska arbeta för att förhindra festerna, säger Kenneth Michaelsson (C), som är ordförande för Brottsförebyggande rådet i Ronneby kommun.

Tillsammans med polisen ska de nu kommunicera med olika föreningar hur man ska hantera bokningar av lokaler. Efter ett möte i måndags är det på gång att startas upp men än så länge har det sänts positiva signaler från de föreningar som polisen och kommunen varit i kontakt med.

– Vi måste komma åt de bitarna så att den som bokar faktiskt är rätt person. Och att det är för rätt ändamål. Vissa har redan åtgärder gjorda på vissa ställen, berättar Michaelsson.

”Kontrollera bokningen”

Det som Brå och polisen ger råd om är att den som ska hyra måste visa legitimation, samt betala en depositionsavgift om man inte städar eller om något går sönder i lokalen. Man anser också att man bör åka ut till platsen och kontrollera att bokningen ser ut att gå rätt till.

Att Ronnebys ungdomar vill ha ett uppstyrt alternativ är något som Brås ordförande välkomnar. Men då vill han ha ett samarbete.

– Då får man engagera sig lite grann själv med för att få nåt uppstyrt. Vi får kolla på det tillsammans med de som har intresse, menar Michaelsson.

– Är det så att man arrangerar en fest ska det vara ordning och reda, en vuxen ska finnas ansvarig. Ytterst är det föräldrarna som måste ha kontroll på sina ungdomar.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Katarina Johansson uppmanar föräldrar att kontrollera vad det är för typ av fest som barnen ska på. Foto: SVT/Arkiv

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer