Branden inträffade i en flishög vid värmeverket här på Mältans återvinningscentral i Rödeby. Foto: Erik Alfredsson/SVT

Brand i stor flishög på återvinningscentral

Uppdaterad
Publicerad

En flishög vid värmeverket på Mältans återvinningscentral i Rödeby började brinna under fredagsmorgonen. Röklukten spreds över stora delar av Karlskrona, men var enligt räddningstjänsten ofarlig.

Larmet kom in strax efter fem på fredagsmorgonen, om att det börjat brinna i änden på en stor flishög.

– De är tio meter höga och femtio meter långa, så det är enorma mängder flis. Vi har två tankbilar och en släckbil på plats, och försöker gräva av högarna tillsammans med personal på återvinningscentralen för att begränsa branden, säger Christer Lindau, räddningsledare.

Röken sprids

Räddningstjänsten räknade med att vara kvar på platsen under minst hela förmiddagen, och röklukt kan spridas ända ner över centrala Karlskrona.

– Den är inte farlig, det är helt vanlig rök, det är inga plaster. Men folk kan bli oroliga om de känner lukten. Jag skulle tro att det försvinner här på morgonen.

Räddningstjänsten avslutade under fredagen sin insats på plats. Flishögen bevakas fortsatt på plats av personal på återvinningscentralen. Enligt räddningstjänsten ska läget vara under kontroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.