Foto: Bengt Hællquist

En gripen misstänkt för mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

En förrådsbyggnad totalförstördes i en brand intill en förskola tidigt på måndagsmorgonen. Hade räddningstjänsten kommit bara ett par minuter senare hade branden troligtvis spridit sig till förskolan.

Klockan 04.45 inkom larm om en brand vid en förskola i Ronneby. Det handlade om en förrådsbyggnad på parkeringen vid förskolan Ekorren på Friskyttevägen i Ronneby.

– När vi kom dit var det en kraftig brand och stor rökutveckling, säger räddningstjänstens Torbjörn Svensson som ledde släckningsarbetet.

Byggnaden ligger endast någon meter från förskolan.

– Spridningsrisken var mycket stor. Hade vi kommit fem minuter senare så hade förskolan brunnit, säger räddningsledare Torbjörn Svensson.

Startade i lekstugan

Hur branden har uppstått är i nuläget oklart, men den har troligen startat i en liten lekstuga som låg precis bredvid förrådet. Enligt räddningstjänsten är lekstugan totalt nedbrunnen.

I förrådet förvarade förskolan leksaker till barnen – cyklar, hinkar och dylikt.

Misstänkt brott

Branden tros vara anlagd.

– Jag kan säga så mycket som att den här branden inte har startat naturligt, säger Torbjörn Svensson.

En person fördes till sjukhus med någon form av brandskador.

– När vi är där och släcker så kommer en person och meddelar att han varit nära branden. Vi märker att han är påverkad av brännskador och rök.

Mannen som är i 60-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus. Polisen åker sedan till sjukhuset för att inhämta fler uppgifter och griper därefter mannen misstänkt för mordbrand.

Strax efter klockan 6 på morgonen hade räddningstjänsten släckt branden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.