Brandflyg har placerats i Kallinge på grund av hög brandrisk i Blekinge. Foto: SVT

Brandflygen stannar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges enda två brandflyg blir kvar i Kallinge fram till onsdag. Risken för bränder är fortsatt hög i Blekinge jämfört med resten av landet.

De skopande flygplanen används för att släcka skogsbränder och kan leverera 50 000 liter vatten på en timme, om planen finns nära det brinnande området rent geografiskt.

Hög brandrisk

Brandflygen har funnits i Kallinge sen i fredags efter att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, beslutat att placera dem i Blekinge. Det förväntades bli en varm och blåsig helg vilket innebar hög brandrisk.

Nu har MSB beslutat att låta flygplanen vara kvar i Kallinge, eftersom risken är fortsatt hög i länet jämfört med resten av landet.

– Flygplanen ska vara på plats till den 16 september. Men sådant ändras utifrån förändringar i brandriskläget, säger Ann-Charlotte Petrelius på myndighetens presstjänst.

Flygplanen står vanligtvis i Nyköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.