Brand på kalhygge utanför Åryd. Foto: Peo Möller / LocalEyes

Oklart vad som orsakade kalhyggsbranden

Uppdaterad
Publicerad

En styrka brandmän stannade på plats efter branden ute i ett kalhygge utanför Åryd. Som mest kämpade 30 brandmän mot den rykande skogsbranden under onsdagskvällen.

I går kväll började det att brinna på ett område på 50x100 meter på ett kalhygge utanför Åryd. Räddningstjänsten lyckades ringa in branden och få den under kontroll, men fem brandmän var kvar på platsen hela natten för eftersläckningsarbete.

– Men det är lugnt på platsen just nu, säger inre befäl vid Räddningstjänsten Östra Blekinge.

Det är fortfarande oklart vad som orsakade branden. Men SMHI utfärdade en risk för skogsbrand samma dag, på grund av den torra marken.

Svårsläkt på grund av terrängen

Platsen ligger i svårtillgänglig terräng och brandmännen fick kämpa för att ringa in och få kontroll på branden för att hindra den från att sprida sig. Initialt kallades två styrkor till platsen, men när branden visade sig vara svårsläckt anslöt ytterligare tre styrkor och som mest var 30 personer på plats och bekämpade branden, enligt räddningstjänsten.

– Det var raviner i terrängen, så det var väldigt svårt att få fram våra slangar och material, fortsätter inre befäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.