Enligt Louise Larsson på Överförmyndarnämnden i Ronneby kommun behövs ytterligare 30-50 gode män. Foto: SVT/Jennifer Alm

Stor brist på gode män i Ronneby och Karlshamn

Publicerad

Fler gode män och förvaltare behövs i både Ronneby och Karlshamn. Samtidigt som behovet av hjälp växer blir det allt svårare att hitta frivilliga till uppdragen.

I nuläget finns ungefär 170 gode män och förvaltare i Ronneby kommun, men ytterligare 30-50 personer behövs.

Hjälpbehovet har ökat i kommunen sedan mitten av förra året, samtidigt som färre personer ansöker om att bli gode män.

– Jag kan tänka mig att många känner att de inte ha tid över för att hjälpa till ideellt, säger Louise Larsson på överförmyndarnämnden i Ronneby kommun.

Bra med kunskap om ekonomi

Vad en god man behöver göra avgörs av huvudmannens behov, men vanliga uppgifter är att betala räkningar, styra upp i budgeten och att söka bidrag.

– Som god man är det bra att ha grundläggande kunskap om ekonomi och samhället. Man bör även kunna svenska för att göra sig förstådd hos olika myndigheter, säger Louise Larsson.

Karlshamn behöver 40 gode män

I Karlshamns kommun har överförmyndarnämnden under hösten satsat på marknadsföring för att hitta fler gode män.

– Många har hört av sig, men det täcker ändå inte behovet, säger överförmyndaren Erik Bååth.

I dag finns ungefär 300 gode män i kommunen, men förhoppningen är att utöka antalet med 30-40 personer.

Så ser det ut i övriga kommuner

Karlskrona

I början av november rapporterade SVT Nyheter Blekinge om att det rådde akut brist på gode män i Karlskrona. Sedan dess har intresset ökat och ett 30-tal nya gode män har utbildats, vilket gjort att kommunen i dag kunnat bygga upp en liten buffert.

Olofström

102 gode män finns i kommunen. Det råder ingen akut bris, men för att bygga upp en buffert skulle ytterligare ett tiotal personer behövas. 

Sölvesborg

Drygt 80 gode män finns i kommunen. Det råder i dagsläget ingen brist på gode män, men nya ansökningar mottages gärna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.