Peter Janson, chefsläkare på Blekingesjukhuset, befarar att vårdplatssituationen kommer att förvärras. Foto: TT/SVT

Blekingesjukhuset saknar tillräckligt med vårdplatser

Publicerad

Blekingesjukhusets brist på vårdplatser leder till att fler och fler patienter läggs in på avdelningar där de egentligen inte skulle ha vårdats.

– Det är ett väldigt ansträngt läge, säger chefläkare Peter Janson.

Förra året ökade antalet patienter som fick vård på en annan avdelning än de borde med hänsyn till sin diagnos jämfört med tidigare år. Anledningen är bristen på vårdplatser.

Chefläkare Peter Janson beskriver läget som ”väldigt ansträngt”.

– Vi fick under 2019 dra in en vårdavdening. Vi skapade, förvisso, en del platser på andra avdelningar, men i det stora hela kunde vi inte hålla uppe vårplatsantalet. Dessutom har vi personalbrist på det här, säger han.

Kommer bli värre i år

Det pågående coronavirusutbrottet väntas också göra vårdplatsläget ännu värre i Blekinge.

– I den situation vi befinner oss nu med ett annalkande och pågående hot i form av Covid-19 kommer det inte bli bättre, säger Peter Janson.

Nu arbetar sjukhuset med att ändra sina rutiner för att få bättre koll på hur patienter påverkas av att vårdas på fel avdelning.

– Vi har vidtagit åtgärder som gör att vi framöver ska kunna koppla utlokaliseringen till en eventuell vårskada på ett enklare vis. Det gäller att anpassa vårt avvikelsesystem till att man tydligare kan markerar de patienter som är utlokaliserade, säger Peter Janson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.