Foto: TT

Fler firar kärleken – bröllop i Blekinge blir vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Bröllop i Blekinge blir allt vanligare visar statistik från Statistiska Centralbyrån. På 15 år har giftermålen ökat med nästan 30 procent i länet.

Under söndagen hölls en stor bröllopsmässa i Karlskrona dit många blivande brudpar tagit sig för att hitta inspiration till den stora dagen. Intresset var stort och det har blivit allt fler Blekingebor som gifter sig.

– Jag kan bara se till mitt eget och det är att man har hittat kärleken och den man vill spendera resten av sitt liv med, Sara Svensson.

Antalet vigslar har ökat med nästan 30 procent i Blekinge de senaste 15 åren. Förra året hölls det 724 vigslar – en siffra som 2001 låg på 582, visar statistik från Statistiska Centralbyrån.

Kungliga bröllop kan påverka

Ökningen tror arrangören av årets Bröllopsmässa kan bero på den senaste tidens kända bröllop som många svenskar har följt.

– Vi har haft tre stycken bröllop inom kungafamiljen. Det påverkar om det är kända personer som gifter sig och då dras många med. Sedan påverkar det om det är bättre konjunktur, säger Åsa Tunell Dahlström, en av arrangörerna på Bröllopsmässan.

En av de som ska gifta sig är Sara Svensson som under söndagen besökte Bröllopsmässan i Karlskrona. Foto: Stina Sandström/SVT

Madeleine Karlman har också tagit sig till mässan och hon ska gifta sig nästa år i maj.

– Det är väl att man känner en trygghet för en själv och för barnen och mer kärlek.

Vad ser du mest fram emot på den stora dagen?

- Att få en härlig dag tillsammans med släkt och vänner och få fira kärleken, säger Madeleine Karlman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.