Hör Ulf Lindahl, marinbiolog hos Länsstyrelsen Blekinge, berätta om varför bryggor inte är ett miljöproblem i Blekinge. Foto: SVT/Lucas Sjögren

Bryggor inget miljöproblem i länet – småbåtshamnar är räddningen

Publicerad

I Sverige byggs fler och fler bryggor. Något som riskerar skada växtligheten och djurlivet i havet. Men till skillnad från andra delar av landet är inte bryggor något större problem i Blekinge.

Bryggor skuggar havsbotten, något som kan påverka bottenmiljön. När det byggs många nya bryggor kan det därför orsaka problem.

– När det är mycket bryggor kan det vara allvarligt för livet på botten. På vissa hårt exploaterade platser ser man att de flesta förökningsplatser för fisk är påverkade av bryggor, säger Ulf Lindahl, marinbiolog hos Länsstyrelsen Blekinge.

Kusten och klimatet

Småbåtshamnar en lösning

I Blekinge är däremot bryggor inte ett lika stort problem som i många andra delar av landet.

– Jämfört med många andra ställen längs Östersjökusten har vi mindre allvarlig påverkan, säger Ulf Lindahl.

En anledning till det är enligt Ulf Lindahl att Blekinge har fler småbåtshamnar.

– Det är bättre att samla alla bryggor på ett ställe istället för att sprida ut dem. Det eftersom man på så sätt inte stör så stor del av bottenmiljön.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kusten och klimatet

Mer i ämnet