Foto: TT/SVT

BTH-anställd beordrade falsk matfaktura

Publicerad

En anställd på Blekinge Tekniska Högskola riskerar straff för en falsk matbeställning på 200 portioner. Pengarna ville den anställde i hemlighet skicka till välgörenhetsprojekt.

Fusket avslöjades i september i år via högskolans interna fakturakontroll.

– Det var uppenbart att det handlade om en falsk faktura och jag ser mycket allvarligt på agerandet, säger BTH:s rektor Anders Hederstierna.

Han polisanmälde då den anställde som gjort matbeställningen.

– Men eftersom polisen la ner utredningen vände jag mig till Statens ansvarsnämnd som kan ta beslut om antingen åtalsanmälan eller disciplinära åtgärder.

Ville skänka pengar

Enligt BTH ska upplägget ha gått ut på att den aktuella restaurangen – som också är polisanmäld – fakturerade skolan för 200 måltider till en sammanlagd kostnad av 70.000 kronor. Allt på order av den anställde. Måltiderna skulle dock aldrig levereras – och pengarna i stället skänkas till välgörande ändamål.

– Det handlade om den typen av välgörenhetsprojekt som exempelvis FN står bakom, säger Anders Hederstierna. 

Den anställde ska tidigare ha fått beskedet att det inte är tillåtet att skänka pengar i skolans regi.

Trots att polisen lagt ner sin utredning ser Statens ansvarsnämnd inte att det påverkar det nu aktuella beslutet att anmäla ärendet till åklagare för utredning.

Den anställde jobbar tills vidare kvar på BTH.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer