Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
BTH-beslut i dag: Fortsatta distansstudier till hösten Foto: SVT

BTH-beslut i dag: Fortsatta distansstudier till hösten

Uppdaterad
Publicerad
Det blir distansstudier även till hösten på Blekinge Tekniska Högskola, har nu ledningen beslutat. Däremot ska vissa praktiska moment tillåtas att göras på plats i skolan.

Blekinge Tekniska Högskola har haft distansstudier under våren på grund av coronapandemin och campus har varit stängt för studenter.

Nu har ledningen tagit beslut för hur hösten ska planeras – och det blir undervisning på distans även nästa termin.

– Vi tror inte att vi kommer att kunna bedriva undervisningen som vanligt på campus i höst. Jag har varit optimist länge men tycker inte att det ser lovande så nu har vi beslutat att planera för fortsatt distansundervisning första läsperioden säger Mats Viberg, rektor BTH.

Vissa undervisning på skolan

Däremot kommer vissa praktiska och laborativa moment att genomföras på campus och inför kursstarten diskuteras nu olika former för eventuell campusundervisning.

– För att det ska bli hållbart öppnar vi upp för att vi ska kunna ha vissa moment på plats på campus. Det är moment där man kan ha mindre grupper som exempelvis laborationsövningar, säger Mats Viberg.

Viss campusundervisning för nya studenter

Högskolan vill också att förstaårsstudenterna ska kunna ha viss campusundervisning.

– Jag skulle vilja att de får en anledning att flytta till Blekinge redan från start. Dels för att säkerställa att de hittar någonstans att bo så de inte kommer i ett läge att de är mitt under utbildningen och inte har någonstans att bo. Ett annat skäl är att de ska få bättre studiemotivation, säger Mats Viberg.

Trots beslutet om distansundervisning även till hösten är högskolan beredd på att snabbt behöva ställa om till campusundervisning om det kommer nya besked.

– Vi får följa utvecklingen med smittspridningen och får även vara beredda att köra som vanligt om det kommer nya besked, säger Mats Viberg.

Från och med 17 augusti kommer campus att öppnas för studenter men med vissa restriktioner som exempelvis att antalet personer i biblioteket begränsas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer