Sydsvenska rallyt hotas av buskörning

Uppdaterad
Publicerad

SM-tävlingen South Swedish Rally, det såkallade Sydsvenska rallyt, som körs runt Karlskrona 5-7 maj är i fara på grund av olovlig körning på specialsträckorna som fått markägare och boende där att reagera.

Kartorna över hur tävlingen kommer köras måste lämnas in till länsstyrelsen i Blekinge.

Därifrån har nu cirka hundra privatpersoner enligt South Swedish Rallys ordförande Lars Matsson begärt att få ut en kopia på dem – i offentlighetsprincipens namn.

– Detta är mycket allvarligt, så här får det inte gå till! Vi har lyckats få en kompakt och utslagsgivande bana och nu äventyras den av buskörning på sträckorna. De boende har reagerat och dokumenterat bilarnas registreringsnummer. Tyvärr är det inte bara pojkstreck, utan det har även upptäckts registreringsnummer som kan härledas till personer som är anmälda i South Swedish Rally 2016, berättar South Swedish Rallys ordförande Lars Mattsson.

Tävlingsledningen ska nu undersöka detta juridiskt.

– Det kan bli så att vi kan neka buskörare att starta och det kan till och med gå till Bilsportsförbundets disciplinnämnd. Det är det som ska undersökas nu, säger Annemo Friberg, presschef för South Swedish Rally.

Det finns också en risk att markägare tröttnar på den ökande trafiken och inte ger rallyt tillstånd att använda sträckan – vilket kan äventyra hela tävlingen.

– Ja, det kan hända – men det hoppas vi verkligen inte. Sedan kan jag tycka att länsstyrelsen ställer väldigt många krav på oss med skyltning och så vidare – sedan lämnar de ut våra kartor! Det känns inte bra, säger Lars Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer