Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Tuva Wernstedt, Rasmus Johnsson och Christina Englund berätta om deras resande med kollektivtrafiken efter de hävda restriktionerna. Foto: Fanny Asplund/SVT

Resenären Tuva om bussåkandet efter restriktionerna: Ingen skillnad

Uppdaterad
Publicerad

I och med de hävda coronarestriktionerna är det återigen tillåtet att sitta bredvid varandra på bussen och fylla upp tågkupéerna. SVT Nyheter Blekinge frågade några resenärer om de kommer börja resa mer kollektivt nu.

För Karlskronabon, Tuva Wernstedt, spelar de hävda restriktionerna inte någon större roll när det kommer till hennes bussåkande. Bussen är det enda alternativet för henne när hon ska ta sig till skolan.

– Tills man får körkort får man åka buss, säger hon.

Beroende av kollektivtrafiken

På Karlskronas centralstation träffade SVT Nyheter Blekinge, Rasmus Johnsson. Han bor i Göteborg men var på besök i hemstaden. I likhet med Tuva Wernstedt ändrar inte de lyfta restriktionerna hans resande med kollektivtrafiken.

– Jag har inte tillgång till bil eller så, så jag vet inte riktigt hur jag hade tagit mig runt om jag inte kunnat åka kollektivt, säger han.

Första bussturen

För 70-plussaren, Christina Englund, har situationen varit annorlunda. Eftersom hon tillhör riskgrupp har hon hållit sig borta från buss och tåg. Under måndagen var hon ute på sin första busstur sedan pandemins start och tänker nu fortsätta att resa kollektivt.

Hör Tuva Wernstedt, Rasmus Johnsson och Christina Englund berätta mer i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer